Svijet

Брошура за љубазније талибане

КАБУЛ - Нова талибанска војна "правила понашања" позивају на ограничавање самоубилачких напада и избјегавање убијања цивила.


Амерички и авганистански војни званичници одбацили су овај документ као пропаганду и назвали је лицемјерном.

Брошура, нађена у сјеверозападном дијелу Пакистана, појавила се у кључном тренутку борбе снага авганистанске Владе и страних трупа против милитаната.

"Самоубилачки напади треба да буду усмјерени на важне мете, јер храбри син ислама не смије бити искориштен за ниску вриједност и бескорисне циљеве", пише у правилнику.

У наставку стоји да у таквим нападима убијање и рањавање невиних људи, те уништавање њихове имовине треба да буде сведено на најмању могућу мјеру, односно да то треба избјегавати.

У документу се додаје да би "исламски синови" требало да се суздрже од унакажавања људи, односно од резања и сакаћења ушију, носа и усана.

"Муџахедини морају да се добро понашају и да третирају људе примјерено, како би се приближили срцима муслиманских цивила", пише у правилнику.

Амерички војни портпарол у Кабулу Кристин Сајденстрајкер подсјетила је на чињеницу да су Талибани од јануара убили 450 недужних Авганистанаца и ранили више од хиљаду.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog