Svijet

Албанија легализује истополни брак

ТИРАНА - Албански премијер Сали Бериша најавио је доношење закона о легализацији хомосексуалних бракова, чиме би Албанија постала прва балканска земља у којој би било могуће склопити брак између два мушкарца или двије жене.


Бериша је закон најавио у саопштењу објављеном на интернет страници албанске владе.

Албански премијер, чија је Демократска странка управо освојила већину у парламенту, признаје да би такав приједлог "могао да изазове полемике и негативне рекације" али наглашава да је, без обзира на то, "дискриминација неприхватљива".

Бериша, такође наводи да у Албанији постоји "одређен степен нетрпељивости према мањинама" и позива сународнике да поштују стандарде "који постоје у другим европским земљама.

Уколико закон о хомосексуалним браковима заиста буде усвојен, Албанија ће се придружити европским земљама попут Холандије, Шпаније, Белгије и Велике Британије, у којима су права хомосексуалних и хетеросексуалних парова изједначена пред законом.

Албанија би такође постала прва већински муслиманска земља у којој је донијет такав закон.

Аналитичари наводе да је премијер Бериша овим саопштењем изненадио не само конзервативно албанско друштво него и невладине организације, које су написале приједлог закона против дискриминације националних мањина и других мањинских заједница укључујући и хомосексуалце.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog