Društvo

Полиција ФБиХ знала да Абу Хамза спрема бијег

БАЊА ЛУКА - Стручни савјетник министра правде Федерације БиХ, Миралем Дурановић, оцијенио је да је полиција морала да ухапси Караја Камел бин Aлија, познатијег као Aбу Хамза, по сазнању да спрема бијег, јер се јавио полицијској управи приликом одласка из Казнено-поправног завода Зеница на одмор 3. јула и пријавио мјесто боравка док је ван затвора.


Дурановић је додао да је Министарство допис Федералне управе полиције о томе да Aбу Хамза спрема бијег добило 24. јула, када се Бин Али већ налазио на допусту.

"Aбу Хамза је приликом напуштања затвора полицији пријавио мјесто боравишта док је изван затвора. Знали су гдје се налази и требало је да га по сазнању које су добили од обавјештајне агенције одмах ухапсе", рекао је Дурановић.

Он је додао да је КПЗ допис вјероватно добио у понедјељак, 27. јула, на дан кад је Aбу Хамза требало да се врати у КПЗ.

"Мислим да је до бијега Бин Aлија дошло због недостатка координације између надлежних институција", оцијенио је Дурановић.

Шеф кабинета директора Федералне управе полиције Ћамил Кресо рекао је да ова институција није могла да тражи хапшење Абу Хамзе, јер је он под ингеренцијом КПЗ и Министарства правде.

"Једино су они ту одговорни. A ми смо поступили по протоколу и допис Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ прослиједили Министарству", рекао је Кресо.

Он је додао да је допис Обе о могућем бијегу Карај Камела из КПЗ Зеница полиција примила 22. јула, али да га је, пошто писарница није радила, Министарству правде Федерације БиХ упутила у петак, 24. јула.

Кресо је навео да није упознат о томе да је Абу Хамза годишњи одмор почео да користи 3. јула и да се тада редовно јавио полицији и пријавио адресу на којој ће боравити.

"Полиција то не треба да зна. Једина обавеза Федералне полиције је да сада тражи Aбу Хамзу на основу потјернице КПЗ", тврди Кресо.

Карај Камел бин Aли са одобреног "годишњег одмора" у трајању од 3. до 27. јула није се вратио на издржавање затворске казне у КПЗ Зеница, па је за њим расписана потјерница.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog