Republika Srpska

УИО прикупила 13 одсто мање пореза него прошле године

БАЊА ЛУКА - Управа за индиректно опорезивање БиХ, од почетка ове године до краја јула прикупила је на Јединствени рачун 2,888 милијарди КМ, што је за 13 одсто мање него у истом периоду прошле године, изјавио је порптарол УИО БиХ Ратко Ковачевић.


Он је као основни разлог смањења прихода од индиректиних пореза навео укидање царина на већину производа чије је порјекло из земаља ЕУ, а што је један од услова из Споразума о стабилизацији и придруживању.

Ковачевић је рекао да је други разлог свјетска економска криза, која је утицала и на смањење увоза у БиХ, а што подразумијева и мању основицу за наплату увозних дажбина које прикупља УИО БиХ.

Он је истакао да је од бруто износа прикупљених прихода, у висини од 2,888 милијарди КМ, остварен поврат ПДВ-а обвезницима који су на то остварили право у висини од 440 милиона КМ.

Ковачевић је додао да је обављена и расподјела прихода са Јединственог рачуна, па је за финансирање институција БиХ издвојен 421 милион КМ, Републици Српској је дато 650 милиона КМ, Федерацији БиХ 1,3 милијарде КМ, а Брчко дистрикту 72 милиона КМ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog