Društvo

У саобраћајној несрећи погинула Борка Вучић

БЕОГРАД - У тешкој саобраћајној несрећи која се јуче догодила код Лапова на аутопуту Београд - Ниш погинуле су Борка Вучић (84) и Мирјана Благојевић (64) из Београда, потврдио директор полиције Милорад Вељовић.


Несрећа се догодила нешто прије 15 часова када се возило марке „шкода фабија", које се кретало у правцу Ниша неколико пута преврнуло, највјероватније услијед пуцања гуме, пробило заштитну ограду и прешло на супротну страну аутопута. Настрадале Вучић и Благојевић су приликом превртања испале из возила.

Према наводима крагујевачке полиције, возач „шкоде" Дејан Благојевић (27) из Београда је изјавио да је, пошто је прошао поред ОМВ пумпе код Лапова, „нешто пукло и возило се потом више пута преврнуло, услед чега су сви путници, и погинули и повређени, испали из аутомобила".

Како наводе у полицији, аутомобил се послије превртања упалио и потпуно изгорео. Нечелник крагујевачке полиције Иван Ђоровић потврдио је да је на аутомобилу највјероватније пукла гума, послије чега је возач изгубио контролу над возилом. Према Ђоровићевим ријечима, возач Благојевић је изгубио свијест, али се послије неколико минута освијестио и успио да изађе из возила у пламену.

Борка Вучић рођена је априла 1926. године у Комирићу код Ваљева. Као треће од шесторо дјеце у учитељској породици Муцић, одрастала је у Рађевини и Тамнави, селима у којима јој је отац службовао. Породица Муцић се потом одселила у Панчево, а касније, због рата, у Београд гдје је Борка 1951. године дипломирала на Правном факултету. Завршила је и постдипломске студије на Међународној банкарској школи у Америци и Лондонској школи економских наука, а банкарство је специјализирала и у Холандији.

Радила је у Економском институту СФРЈ, била шеф кабинета секретара за спољну трговину СИВ-а, шеф кабинета директора Савезног завода за планирање и секретара за индустрију и грађевинарство СИВ-а. Банкарством је почела да се бави у Привредној банци Србије, која се касније утопила у Удружену београдску банку, а ова касније постала Београдска банка. Била је директор представништва Београдске банке у Лондону, а за вријеме санкција директор агенције Београдске банке на Кипру. Руководила је државном Београдском банком у Србији за вријеме владавине Слободана Милошевића. Удала се одмах по завршетку факултета за Стевана, правника који је умро прије неколико година. С њим је имала сина, који је такође био правник и који је умро у 26. години.

Била је високи функционер Социјалистичке партије Србије, на чијој листи је јануара 2007. године изабрана за посланика у Скупштини Србије, којој је извјесно вријеме као најстарији посланик и предсједавала.

Борка Вучић је аутор књиге „Банкарство, избор или судбина", а последњих година била је посвећена Фонду за младе пољопривреднике

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog