Politika

Дачић: Групе са Косова желе пренијети немир на југ Србије

БЕОГРАД - Министар унутрашњих послова Србије, Ивица Дачић, потврдио је да је прошле седмице разговарао са албанским лидерима са југа Србије у циљу очувања политичке стабилности и безбједности и процијенио да постоји обострана жеља за рјешавањем конкретних проблема како би се ситуација на том подручју у потпуности нормализовала.


"Разговори су били добри и коректни и биће настављени. Желим да наше снаге безбедности на југу Србије имају разумевање и подршку грађана, али желим и да се заједнички боримо против криминала, корупције, јер је то у интересу свих", рекао је Дачић.

Он је додао да разговори нису вођени да би се давале одређене политичке изјаве и остварили политички поени, јер онда, како је рекао, они не би били конструктивни.

Дачић је указао на потребу заједничког ангажовања с циљем стабилизовања ситуације на југу Србије, јер, како је навео, постоје безбједносни и обавјештајни подаци западних служби о постојању одређених група на Косову и Метохији које потичу из тих крајева и у којима желе да изазову нестабилност.

"У том смислу треба и посматрати присуство специјалних снага Жандармерије на југу Србије", објаснио је министар полиције за београдске медије и додао да ће потреба за тим снагама престати оног тренутка када се ситуација у потпуности стабилизује.

Према његовим речима, државни органи, у овом случају припадници МУП Србије, реаговаће одлучно и оштро у одбрани суверенитета, заштити јавног реда и мира, као и у борби против криминала и тероризма.

Министар полиције је нагласио да су и Албанци и Срби заинтересовани за бољи живот на том подручју и упозорио да се морају брже рјешавати проблеми који постоје у срединама у којима живе.

На југу Србије постоје безбједносни ризици, упозорио је министар полиције и нагласио да он није тај који је довео Жандармерију у то подручје.

"Жандармерија је распоређена после 2000. године и она тамо није послата зато што је тамо нормална ситуација, већ у циљу стабилизације целог тог подручја после сукоба који су били 1999. године и надаље", подсјетио је Дачић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog