Sport

Чавић: Фелпс, подржи борбу против допинга

РИМ - Српски пливач Милорад Чавић, нестрпљив да трећи пут одмери снаге са својим америчким ривалом Мајклом Фелпсом, предлаже да организују дуел „један на један" 2010. године.


„Мислим да би због промовисања пливања било дивно када би он и ја могли да организујемо дуел, један на један", рекао је Чавић.

„То би било баш забавно. Он је познат као промотер пливања и ми сада треба да овај спорт подигнемо на виши ниво", додао је српски пливач.

Фелпс и Чавић се, по свему судећи, неће састати у олимпијском базену пре Светског првенста 2011. у Шангају.

„Треба да наставимо. Неко би требало да организује дуел два најбоља пливача на 50 и 100 метара, на неком неутралном месту. Мислим да би то било изузетно за спорт. Састали бисмо се, надметали и после бисмо се забављали. То је ривалство, али ја не гајим негативну енергију према Фелпсу", рекао је он.

Ривалство између Чавића и Фелпса почело је прошлог љета на Олимпијским играма у Пекингу, у финалу трке на 100 метара делфин, када је Американац у завршници побиједио за стоти дио секунде.

На тек завршеном Светском првенству у Риму Фелпс је у финалу поново био бржи, освојио је злато на 100 метара делфин временом од 49 секунди и 82 стотинке, док је Чавић пливао 49.95.

Прије тога, у полуфиналу српски пливач је оборио Фелпсов рекорд (50.01), али му се Американац ипак „осветио" у финалу.

Такође, Чавић је током Светског првенства критиковао Фелпса због његових честих изјава о квалитетима костима.

Американац је рекао да се такмичи у лошијем костиму од осталих учесника, а Чавић је тада понудио свом ривалу да му купи ново одело.

Док Фелпс не жели да разговара о личним изазовима, његов тренер Боб Боуман није дјеловао превише заинтересован за Чавићеву понуду.

„Ми се тркамо. Идемо на многа такмичења. Могу да дођу на било које такмичење на коме ми учествујемо", рекао је Боуман.

Чавићев агент, Дејвид Арлак предлаже Дубаи као мјесто за евентуалну трку Фелпс-Чавић.

„(Фелпсов агент) Питер Карлајл и ја се заиста добро слажемо и увјерен сам да ће разумјети колико је важно да одржимо ривалство", рекао је Арлак.

Чавић је позвао Фелпса и да се придружи антидопинг иницијативи за тестирање крви коју је покренуо на свом интернет сајту и на коме је прије првенства објавио резултате својих тестова.

„Мислим да би било заиста дивно када би ми се придружио у тој иницијативи. Мислим да, будући да је контроверза око пливачких костима споредна, следећа велика ствар да се нападне допинг у спорту. Једноствано, тестови урина нису довољни. Можемо више да урадимо и мислим да је иницијатива за тестирање крви следећи корак", додао је српски пливачки ас.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog