Politika

Шиптари хоће регион "Прешевска долина"

БЕОГРАД - Албанци са југа Србије покренули су иницијативу за стварање албанских регионалних институција и издвојеног региона Прешевска долина, те затражили убрзање разговора са званичним Београдом, уз међународно посредовање.


У политичкој декларацији, која је усвојена на Скупштини одборника општина са већинским албанским становништвом Прешево, Медвеђа и Бујановац, наводи се да је ријеч о иницијативи која је у духу њихове политичке платформе из јануара 2006. године.

Албанци југа Србије траже убрзавање разговора српске Владе са легитимним албанским институционалним и политичким представницима ове три општине, уз међународно посредовање, како би се "убрзао напредак политичког процеса обновљеног у марту у складу са најнапреднијим регионалним и европским стандардима".

Тражи се и пропорционална заступљеност Албанаца у државним структурама и органима, као и јавним институцијама, посебно у локалној и пограничној полицији.

Поново се захтијева ослобађање Албанаца ухапшених у децембру прошле године из "гњиланске групе", као и да се њихов предмет процесуира у оквиру међународних правних механизама.

У документу се као разлог за овакав захтјев наводи "евидентна политизација овог питања и инкриминисање свих припадника тзв. Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца без изузетка", као и сумња да ће процес бити легитиман.

У документу се инсистира на проналажењу прихватљивог рјешења за признавање диплома Универзитета у Приштини издатих послије 17. фебруара 2008. године.

Политичка декларација донесена је непосредно након прошлонедјељних разговора политичких представника Албанаца са југа Србије са министром унутрашњих послова Србије Ивицом Дачићем.

Лидер Партије за демократско дјеловање, која је на власти у Бујановцу, и једини албански народни посланик у Скупштини Србије Риза Хаљими рекао је да овај документ представља одговор на неодговоран однос Владе према проблемима Албанаца на југу Србије.

Скупштина одборника албанских политичких партија има укупно 59 чланова.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog