Društvo

Влада ФБиХ помоћи ће произвођаче млијека

БАЊА ЛУКА - Влада Федерације БиХ новчаним подстицајима помоћи ће мљекарима да преброде љетну кризу вишка млијека и актуелну кризу на тржишту, изјавио је савјетник федералног министра пољопривреде Вјекослав Селак.


Он је најавио у наредним данима састанак федералног премијера са представницима мљекарске индустрије са циљем помагања произвођача млијека којима мљекаре нису у стању да понуде прихватљиву цијену, пишу "Независне новине".

Произвођачи млијека у ФБиХ најавили су за 5. август организовање протеста ако Влада ФбиХ не прихвати њихов захтјев да откупна цијена млијека износи 0,60 КМ по литру плус премија од 0,20 КМ.

Предсједник Асоцијације произвођача млијека ФбиХ Мехмед Никшић навео је да би према приједлогу произвођача мљекаре плаћале откупну цијену од 0,50 КМ по литру, док би остатак обезбјеђивала федерална Влада.

"С нашим приједлогом сагласна је већина мљекара у ФБиХ, а сада још чекамо да добијемо одговор од Владе", рекао је Никшић.

Директор сарајевске мљекаре "Милкос" Адин Факић подржава фармере, додајући да је ова фабрика спремна да произвођачима плаћа 0,50 КМ по литру млијека са четири процента млијечне масти.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и фарменра Републике Српске, Владимир Усорац, рекао је да ће подржати произвођаче млијека из ФБиХ у њиховим захтјевима, наводећи да ће произвођачи из Српске организовати протесте уколио се то догоди у ФБиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog