Politika

Шпирић: Без ММФ Федерација ће банкротирати

БАЊА ЛУКА - Предсједавајући Савјета министара БиХ, Никола Шпирић, изјавио је да је готово сигурно да би се, без аранжмана са Међународним монетарним фондом, поједини дијелови БиХ нашли пред банкротом, прије свега ФБиХ, али да се "мора изаћи из приче да један дио може да пропадне, а да ће други успјети да се развија".


"Да ли би било банкрота, тешко је процијенити, али је готово сигурно да би се ФБиХ нашла у безизлазној ситуацији, што би закочило и РС и државу, јер би једни друге држали у загрљају пропасти", констатовао је Шпирић.

Он је истакао да није случајна блокада у Вијећу народа Републике Српске и у Савјету министара, као и у Мостару, јер то "чини једна те иста партија из једног конститутивног народа".

"Мислим да то постаје опасно за будућност БиХ'', нагласио је Шпирић.

Шпирић сматра да ће се овог мјесеца Савјет министара вратити на кључна питања, јер постоји јак притисак из Брисела када је ријеч о избору челног човјека Дирекције за европске интеграције. Он је истакао да не постоји рок за избор директора ове дирекције, као и директора Управе за индиректно опорезивање и Регулаторне агенције за комуникације.

Коментаришући недолазак бошњачких министара на посљедњу сједницу Савјета министара, на којој су требали да буду изабрани директори наведених институција, Шпирић је рекао да то значи да они више воле да Бошњаци буду у функцији вршиоца дужности, него да буде изабран Хрват или Србин.

''Савјет министара од самог почетка мандата плаћа цијену глобалних политичких неспоразума у БиХ и на крају, након изостанка бошњачких министара са посљедње сједнице, све маске морале су да падну", истакао је Шпирић.

Он је навео да још није службено добио имена кандидата за насљедника бившег министра безбједности Тарика Садовића, додајући да сваки приједлог мора бити у складу са Уставом и законом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog