Nauka

Гориле извор новог вируса ХИВ

ВАШИНГТОН - Жена из Камеруна заражена је вирусом сличним сиди, који је потекао од гориле, саопштили су данас француски истражиоци.


Жена која нема симптоме заразе вирусом ХИВ осјећа се добро, а обољење јој је, највјероватније, пренијела друга особа, не животиња, наводи се у саопштењу.

Откриће објављено у журналу "Нејчр медисин" (Nаture medicine) указује на то да се новооткривени вирус код горила преноси са човјека на човјека.

"Идентификовали смо нови вирус код жене из Камеруна. Блиско је повезан са вирусом откривеним код горила и нису откривени докази о поновном спајању са другим врстама вируса ХИВ-1 или са вирусом СИВ код шимпанза", пишу Жан Кристоф Плантије са француског Универзитета Роуен и његове колеге.

Планије и његов тим наводе да ово откриће указује на то да су гориле, осим шимпанза, највјероватнији извор ХИВ-1.

Код 62-годишње жене вирус ХИВ утврђен је 2004. године непосредно по њеном доласку из Камеруна у Париз. Рутинским одвајањем вируса утврђено је да не личи ни на један од узорака вируса сиде, а потом је упоређен са мајмунским вирусим пронађеним код гориле 2006. године.

Обољела жена никада није била у контакту са горилама, али је од смрти мужа имала неколико љубавних партнера. Она се сјећа да је само једном имала мучнине.

Претпоставља се да од сиде болује 33 милиона људи, а до сада је умрло 25 милиона. Вирус сиде потиче од шимпанзе.

Научници сматрају да је вирус прешао на људе који су ловили и сјекли месо шимпанзе, бића генетски блиских човјеку.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog