Svijet

Лондонски Тајмс импутира Иранцима атомску бомбу

ЛОНДОН - Иран је спреман да произведе своју прву атомску бомбу, пише "Тајмс" позивајући се на западне обавјештајне изворе.


Техеран је усавршио технологију за производњу и детонирање нуклеарне бојеве главе, а за почетак тог процеса, који би могао да буде окончан у року од годину дана, чека се само на наређење врховног лидера, ајатолаха Али Хамнеиа.

Иран је 2003. године обуставио истраживачки програм намијењен нуклеарном наоружавању због пријетње од америчке инвазије Ирака, али је до тада већ савладао неопходну технологију производње уранијума.

Иранско министарство одбране већ годинама има тајно одјељење за нуклеарно истраживање у којем је запослено више стотина научника и за тај програм се издваја на милијарде долара.

Лист подсјећа да је Вашингтон дао рок Техерану да до идућег мјесеца поново покрене разговоре о рјешавању нуклеарне кризе, мада су наде да би заиста могло да дође до неког конструктивног ангажмана готово потпуно распршене послије неуспјелих продемократских протеста.

Истовремено, Израел понавља да ће напасти Иран у случају да ти разговори пропадну.

Иран је, међутим, тренутно до те мјере обузет унутрашњом борбом за власт да би таква ескалација властима у Техерану била добродошла, сматра "Тајмс".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog