Republika Srpska

Британске банке поново раде са профитом

ЛОНДОН - "Фајненшел тајмс" преноси нове објављене податке према којима су највеће британске банке поново почеле да остварују профите, што, уз податке о порасту индустријске производње у Америци, Кини и еврозони, подстиче наду да је свијет на прагу економског опоравка.


Лист указује на то да постоје и двије опасности.

Прва је да је појачана производња тек краткотрајни бљесак компанија које попуњавају инвентаре испражњене у последњих неколико мјесеци.

Друга опасност је, пише "Фајненшел тајмс" поскупљене нафте што би, ако се настави, могло да угуши за сада још увек крхке изданке оживљене привредне активности.

Барел нафте јуче је премашио цијену од 72 долара, што је највећа цијена у посљедњих 10 мјесеци.

"Фајненшел тајмс" пише и о опасности такозваних "економских кризних жаришта" ,од којих издваја Балтичке државе.

Привреде Естоније, Летоније и Литваније су мање-више у колапсу и те државе на граници ЕУ са Русијом би могле, у случају слома њихових валута или банака, да покрену сличан талас на остатку континента.

"Брисел за сада", наставља лист, "подржава регион у којем цијене некретнина вртоглаво падају, банке не позајмљују, послови нестају а владе штеде драстичним смањивањем плата и пензија".

Таква ситуација је, међутим, неодржива на дужи рок и Унија ће, заједно са владама у региону, морати да приступи девалвацији балтичких валута као можда једином начину да се изађе из кризе, завршава "Фајненшел тајмс".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog