Republika Srpska

Храна у Србији - најскупља у Европи

БЕОГРАД - Цијене хране у Србији су у посљедње три године расле рекордном брзином у односу на регион, али и Европу, гдје су већа поскупљења забиљежена само у Летонији - подаци су Европске агенције за статистику /Еуростат/.


Цијене неких основних артикала из потрошачке корпе у Србији скупљи су од просјечних цијена у ЕУ и готово да нема робне групе која је обухваћена анализом Еуростата, а у којој Србија не биљежи рекордни раст цијена у поређењу са земљама из непосредног окружења.

Предњаче поскупљења воћа и поврћа, које су грађани Србије плаћали прошле године чак 50,8 одсто више него 2005. године.

Цијена јестивог уља скочила је за 39,7 одсто, а млијека, јаја и сира за 33,7 одсто, чак је и цијена хљеба у овом периоду отишла навише за трећину, с тим да је прошле године његова цијена повећана за 18,9 одсто, што је још један европски рекорд.

Према истраживању, огроман удар на стандард грађана Србије долази и од високих цијена одјеће и обуће, а запањује и податак да су одјећа и обућа јефтинији у Холандији и Шпанији, а нарочито Француској и Великој Британији и то од 3,5 одсто до 10, 6 одсто.

Једина група производа чија је цена у Србији била прошле године релативно нижа него 2005. године јесу уређаји за домаћинство.

Чини се да највећа конкуренција на домаћем тржишту постоји у производњи безалкохолних пића, чија је цијена нижа једино у Црној Гори и Македонији у цијелом региону, наводи "Блиц".

С друге стране, српска Комисија за праћење цијена, којом предсједава министар трговине и услуга Србије Слободан Милосављевић, у јучерашњем саопштењу, након првог састанка ове комисије, навела је да је Србија земља с нижим нивоом цијена у Европи.

Комисија је навела да је просјечна нето зарада у Србији порасла са 102 евра у 2001. на прошлогодишњих 400 евра, односно 328 евра у мају ове године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog