Nauka

''Сајенс'' објавио рад младог српског физичара

БЕОГРАД - Млади српски физичар Михаило Чубровић објавио је, као главни аутор, рад у области физике у најпрестижнијем свјетском часопису "Наука" (Science), што је већ изазвало пажњу свјетске научне јавности.


Овај 24-годишњи студент докторских студија на Универзитету у Лајдену (Холандија) рад на свом докторату почео је у јануару ове године, а његов рад је објављен послије само неколико мјесеци докторских студија - саопштило је Министарство науке и технолошког развоја Србије.

У свом раду Чубровић је повезао веома комплексне теорије, као што су теорија струна и квантна теорија кондензоване материје и његови резултати су већ изазвали велико интересовање у свјетској научној јавности.

Након што је презентовао своје резултате колегама, он је добио подршку професора да пошаље рад у престижни часопис, који је у рекордно кратком времену објављен 24. јула.

Михаило, иначе један од најмлађих добитника Теслине награде у Србији, постао је један од најмлађих аутора рада у овом часопису у посљедњих неколико деценија.

Он је прошле године дипломирао на на Физичком факултету у Београду, завршио Математичку гимназију у Београду и редовни је сарадник "Истраживачке станице Петниц" у Србији.

Чубровић је још као средњошколац 2003. године постао стипендиста српског Министарства за науку и технолошки развој и ову подршку добијао све до краја својих студија у Београду прошле године.

На приједлог Министарства и Истраживачке станице "Петница" постао је и један од најмлађих добитника "Теслине награде", а већ има иза себе неколико запажених научних радова.

Коментаришући успјех младог српског физичара, потпрједсједник Владе и министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић изјавио је да је објавити рад у часопису "Наука" велики успјех чак и за водеће свјетске научнике.

Ђелић је рекао да је невјероватна чињеница да је Михаило свој рад објавио послије само неколико мјесеци докторских студија.

Ђелић је у свом писму честитке позвао Михаила да на јесен у Србији одржи предавање о својим резултатима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog