Društvo

Касиповић: У средње школе РС уписано 14.578 ученика

БАЊА ЛУКА - У прве разреде средњих школа у школској 2009/2010. години у Републици Српској уписано је укупно 14.578 ученика, а само 106 ученика ове генерације неће наставити средњошколско образовање, рекао је министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић.


"Прошле године није уписано 3,7 одсто ученика у средње школе, а ове године није уписнао 0,8 одсто, односно 106 ученика неће наставити школовање у средњим школама'', изјавио је Касиповић на конференцији за новинаре у Бањој Луци.

Ресорни министар је истакао да је у средње стручне школе трећег степена ове године уписано 4.288 ученика, у средње техничке школе четвртог степена 7.340 ученика и у гимназије 2.950 ученика.

Он је додао да је упис у 2009/2010. школску годину обављен у јунском и јулском уписном року

"У гимназије у Бањој Луци, Мркоњић Граду, Новом Граду, Прњавору, Добоју и Бијељини ове године смо увели одјељења рачунарско-информатичког смјера, и сва предвиђена мјеста су попуњена, што је веома битно јер се ради о дефицитарном кадру'', појаснио је Касиповић.

Према његовим ријечима, циљ Министарства и Владе РС јесте да од идуће школске године формирају другу гимназију у Бањој Луци.

"До краја овог мјесеца дограђиваћемо критеријуме за упис у наредну школску годину у средњим школама, нарочито вреднујући успјехе које ученици постижу на такмичењима'', најавио је Касиповић.

Начелник Одјељења за средње образовање Даница Крунић рекла је да је, захваљујући доброј уписној политици Министарства, ове школске године у средње школе уписан максималан број ученика.

"У пољопривредне школе уписано је готово дупло више ученика него прошле године, а у школе трећег степена, у које су се до сада ученици нерадо уписивали, ове године уписан велики је број ученика'', рекла је Крунићева.

Она је истакла да су ученици и даље највише заинтересовани за гимназију, економију, право и трговину.

У приватне средње школе у РС од планираних 436, уписано је 225 ученика.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog