Svijet

Клинтон добио помиловање за двије новинарке

ЛОС АНЂЕЛЕС - Бивши амерички предсједник Бил Клинтон отпутовао је из Сјеверне Кореје заједно са двије америчке новинарке које је помиловао сјевернокорејски лидер Ким Џонг-ил.


„Предсједник Клинтон је безбједно напустио Сјеверну Кореју са Лором Линг и Јун Лиу. Они су на путу за Лос Анђелес, где ће се Лора и Јун придружити својим породицама", саопштио је новинарима Клинтонов портпарол Мет Мекена.

Претходно је објављено да је сјевернокорејски лидер Ким Џонг-ил одобрио „специјално помиловање" двјема америчким новинаркама ухапшеним у марту ове године, због незаконитог уласка у ту земљу из Кине.

„Ким Џонг-ил је издао налог, као предсједавајући Националне комисије за одбрану Демократске Народне Републике Кореје, да се одобри специјално помиловање за двије америчке новинарке које су осуђене на тежак рад у складу са чланом 103 социјалистичког устава и да се оне ослободе", наводи се у саопштењу које је објавила национална агенција КЦНА.

Новинарке Лора Линг и Јун Лиу биле су осуђене на по 12 година затвора због, како је наведено, непријатељских дјелатности против Сјеверне Кореје. Оне су ухапшене прошлог марта, наводно зато што су незаконито ушле у НДР Кореју из Кине.

Ослобађање новинарки је услиједило по јучерашњем доласку бившег америчког предсједника Била Клинтона у изненадну приватну посјету Пјонгјангу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog