Svijet

Хирошима: 64. године касније

ХИРОШИМА - Јапан је данас обиљежио 64. годишњицу од бацања атомске бомбе на Хирошиму позивом да се свијет потпуно одрекне ове врсте оружја.


Градоначелник Хирошиме, града у коме је од експлозије погинуло 140 000 људи, поновио је током комеморације позив за уништење преосталих 24 000 нуклеарних бојевих глава у наредних десет година.

Недалеко од рушевине која је оучувана као опомињујући споменик окупило се око 50 000 људи, укључујући преживјеле атомског напада, политичаре и изасланике 59 земаља и УН.

"Укидање нуклеарног оружја није само жеља преживјелих, него и велике већине људи и народа на овој планети", изјавио је градоначелник Тадатоши Акиба.

Акиба је похвалио Обаму зато што је у говору у Прагу ове годеине рекао да САД, као једина земља која је икада употребила атомску бомбу, имају "моралну одговорност" да се заложе за њено укидање.

Присутни су се помолили у 8:15 часова, што је тачно тренутак када је бомба бачена на овај град 1945. године.

Од експлозије бомбе "Мали дјечак" и накнадног утицаја радиоактивног облака умрло је око 140 000 људи, неки на лицу мјеста, а остали у наредним данима и седмицама.

Јапански премијер Таро Асо изјавио је на церемонији да ће његова земља бити предводник у залагању за укидање атомског наоружања "ради постизања вјечног мира".

Три дана послије овог напада, САД су бациле још једну атомску бомбу, на јужну луку Нагасаки, гдје је убијено 70 000 људи.

Јапан се предао 15. августа 1945. године, чиме је окончан Други свјетски рат на Пацифику. Ова земља од тада је званично пацифистичка и постала је један од најближих савезника САД. У Јапану је тренутно стационирано око 47 000 америчких војника.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog