Društvo

Kрешић: Ванредно стање до испуњавања визних услова

САРАЈЕВО - Вршилац дужности министра безбједности БиХ Мијо Крешић рекао је да послије писма из Брисела о испуњавању услова за либерализацију визног режима у Министарству безбједности жели увести ванредно стање и покушати испоштовати рокове које је Савјет министара дао у акционом плану за испуњавање услова из "мапе пута" како би они били испуњени до средине деветог или почетком десетог мјесеца.


Крешић очекује да питања техничке нарави буде ријешена експресно, али да не и да сви услови могу бити потпуно испуњени.

"Али, очекујем да се показује добра воља да они буду квалитетно испуњени и да се зацрта одређена траса у ком правцу ће ићи реализација. То ће бити позитиван сигнал из БиХ према ЕУ'', рекао је Крешић.

Он сматра да ће бити потребни заокрети у Министарству, наводећи да ће његови приоритети бити да до доласка новог министра покуша релаксирати односе унутар Министарства.

"Ти односи су у доброј мјери били нарушени. Желим успоставити чврсту и јасну сарадњу са директорима агенција за провођење закона, не мијешајући се у њихов рад и поштујући њихову оперативну самосталност", истакао је Крешић.

Говорећи о тероризму, он је истакао да је тероризам једна од пријетњи безједности БиХ коју не треба потцјењивати, што се наводи и у неким документима БиХ.

''Ова тема није за двневнополитичке сврхе, већ за озбиљну анализу и увијек је третирана од агенција за провођење закона у БиХ. Борба против тероризма је активност која је континуирана и најбољи резултат је превенција. И на том трагу се у БиХ предузимају различите активности'', нагласио је Крешић.

Коментаришући бијег Караја Камела бин Алија из зеничког затвора, он је рекао да агенције за спровођење закона нису сједиле скрштених руку, али да се кроз медије стекао утисак да нико ништа не чини, те да у конфузији створеној у јавности, неки људи директно одговорни за ово што се догодило мисле да кроз медије сакрити одговорност.

Он очекује да ће, послије проведеног надзора од Министарства правде ФБиХ и истраге, Тужилаштво БиХ имати посла и да ће се доћи до одређених особа које су одговорне и које су учиниле пропусте.

Крешић је истакао да ће се Вјекослав Вуковић, против кога је подигнута оптужнице у Хрватској, вратити на позицију помоћника министра, уз ограничење приступа тајним подацима док год постоји безбједносна сметња.

''Случај `Вуковић` је у доброј мјери исполитизован и мислим да се са државног нивоа пренио на лични ниво'', истакао је Крешић.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog