Republika Srpska

Индекси на Вол Стриту у благом паду

ЊУЈОРК - Водећи берзански индекси на Вол Стриту у благом су паду, па је Дов Џонс индекс ослабио 0,42 одсто, СиП 500 0,29 процената, а Насдак индекс 0,91 одсто.


Пад цијена акција услиједио је након четверодневног узлета који је подигао најважније америчке берзанске индексе на највиши ниво у посљедњих девет до десет мјесеци.

Улагаче је у сриједу разочарао податак Института за менаџмент набавке, према коме је индекс услужне активности у јулу достигао 46,4 бода, што указује на пад активности, док услужни сектор чини 80 одсто америчког БДП-а.

Уочи објаве податка о запослености у јулу у САД, улагаче је на опрез навео и податак компаније "АДП" о паду броја запослених у предузећима у приватном власништву у прошлом мјесецу за 371 000, што указује на и надаље слабу ситуацију на тржишту рада.

Економисти очекују да ће америчко министарство рада сутра извијестити да је у јулу у америчкој привреди укинуто 320 000 радних мјеста, док је насупрот томе Министарство трговине саопштило да су у прошлом мјесецу неочекивано порасле нове наруџбе америчких фабрика, наставивши узлазни тренд трећи мјесец заредом.

Обим трговања на Вол Стриту јуче је био велики, па је продато 1,88 милијарди акција, што је изнад прошлогодишњег дневног просјека од 1,49 милијарди, док је на Насдаку продато 2,41 милијарду дионица, штој је изнад прошлогодишњег дневног просјека од 2,28 милијарди.

На европским берзама цијене акција јуче су ослабиле, па је лондонски ФТСЕ индекс пао 0,52 одсто, на 4 647 бодова, ДАКС индекс франкфуртске берзе 1,18 процената, на 5 353 бода, док је париски ЦАЦ ослабио 0,51 одсто, на 3 459 бодова.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog