Republika Srpska

Падају каматне стопе у БиХ

САРАЈЕВО - Каматне стопе на кредите у БиХ почеле су падати, тврди директор Агенције за банкарство Федерације БиХ Златко Барш, наводећи да је то очито резултат притиска домаће јавности након одлуке банака да самоиницијативно и лихварски повећају камате на већ реализоване кредите.


Он је појаснио да су у посљедња три до четири мјесеца каматне стопе у лаганом паду који износи од 0,2 до 0,3 одсто на нивоу укупног банкарског сектора у БиХ.

Према његовим ријечима, пад камата за сада није толики да би га грађани могли значајније да осјете, али да је охрабрујуће да камате имају тенденцију пада.

"Камате у БиХ испод су нивоа камата у регији. Услови глобалне финансијске кризе утицали су на недостатак новца. Почела је реализација стендбај аранжмана БиХ са Међународним монетарним фондом (ММФ). Након ММФ-а и друге међународне институције кредитираће привреду БиХ тако да би се, ако не буде новог поремећаја, могао очекивати наставак пада камата", рекао је Барш.

Он је потврдио да је Управа за инспекцијеске послове ФБиХ Агенцији за банкарство БиХ доставила око 300 пријава грађана на лихварско повећање камата.

Агенције у банкама тренутно провјеравају јесу ли пријаве основане и какви су пропусти направљени, односно поштују ли банке уговоре које су потписале са клијентима.

Према његовим ријечима, Агенција ће казнити сваку банку за коју се утврди да наплаћује накнаду за пријевремену отплату кредита изнад дозвољене.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog