Politika

Хебранг ''длаку'' мијења

ЗАГРЕБ - Андрија Хебранг, кандидат ХДЗ-а за предсједника Хрватске, посљедњих седмица настоји да "испегла" властити имиџ када је у питању БиХ и антифашизам.


Хебранг ужива нимало ласакву титулу страначкога јастреба спремног на кокетирање са фашизмом, али и за наставак политике подјеле БиХ, коју за вријеме протеклог рата у БиХ инаугурисао хрватски предсједник Фрањо Туђман.

Није случајно да је Хебранг баш у сарајевском "Ослобођењу" исказао жестоке ставове поводом покушаја ревитализације фашистичких идеја, снажно осудивши кориштење усташке иконографије на концертима контроверзног пјевача Марка Перковића Томпсона, која је до јуче нескривено подржавао.

Хебранг је схватио да је ХДЗ раније предсједничке изборе у Хрватској губио због негативнога става већине хрватских грађана о учешћу Хрвата из БиХ на изборима у Хрватској, што је та странка подржавала, те због одржавања промотивних скупова ХДЗ-ових кандидата у БиХ.

Хебранг је из тог разлога најавио да неће одржавати предизборне скупове у БиХ, те да ће свој нови имиџ покушати додатно ојачати и кроз правосудне акције.

Споразум о извршењу казни, који се сприпрема између БиХ и Хрватске, омогућио би једној и другој држави да извршава казне које су донијели судови, што би значило да Хрватска може затворити некадашњег јастреба ХДЗ-а БиХ Ивана Бендера који је у БиХ правоснажно осуђен на четири и по године затвора након чега је побјегао у Хрватску како би избјегао извршење казне.

У тексту се додаје да је Хебрангова нова офанзива мотивисана и кандидатуром Весне Пусић из Хрватске народне странке /ХНС/ за предсједника државе, чија је политичка константа сукоб са ХДЗ-овом политиком у погледу кокетирања са фашизмом и њенога односа према БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog