Društvo

За пола године 43 напада на полицајце у РС

БАЊА ЛУКА - У Републици Српској у првих шест мјесеци ове године евидентиран је 41 напад на униформисане раднике полиције и два напада на раднике криминалистичке полиције, а повријеђена су 33 полицајаца, рекла је портпарол Министарства унутрашњих послова РС, Мирна Шоја.


Она је навела да је један полицајац тешко повријеђен, а 32 лакше и додала да је на подручју центара јавне безбједности Бања Лука и Требиње забиљежено највише напада на полицајце, али да је укупан број напада на овлаштена службена лица ове године мањи за 12 одсто у односу на исти период прошле године.

Шоја је прецизирала да је највише напада било приликом успостављања нарушеног јавног реда и мира, те регулисања и контроле саобраћаја, као и легитимисања и хапшења, као и да су учесталији случајеви напада, омаловажавања, вријеђања или ометања радника полиције у обављању службене дужности.

"Због напада на овлаштена службена лица, 48 лица је ухапшено, а над 44 су употребљена средства силе, док су три лица задржана по рјешењима судија. Против 37 лица тужилаштвима су поднесени извјештаји о почињеном кривичном дјелу, а против 10 су поднесени захтјеви за покретање прекршајног поступка, док су за осам лица поднесени прекршајни налози", нагласила је Шоја.

Према њеним ријечима, највише напада на полицију починила су лица доби између 18 и 30 година, а било је и напада малољетника.

У Кривичном закону РС се наводи да ће свако ко нападне или озбиљно пријети да ће напасти службено лице или лице за које зна да му помаже у обављању службене дужности биће кажњено затвором до три године.

"Ако починилац при нападу на службено лице или лице за које зна да му помаже, злостави, тјелесно повреди или му пријети употребом оружја, починилац ће бити кажњен затвором од три мјесеца до три године", наводи се у Кривичном закону РС.

Шоја је напоменула да је директор полиције РС Урош Пена најавио да ће послати писмо главном републичком тужиоцу и представницима правосудних органа од којих ће тражити да казнена политика за нападаче на полицију буде строжа, јер је пракса показала да им се изричу минималне казне.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog