Politika

Још је рано за Обамину посјету Београду - прво ухапсите Младића

Отправник послова америчке Амбасаде у Београду, Џенифер Браш, рекла је да је још рано да се дају било каква обећања или прогнозе у вези са званичном посјетом Србији америчког предсједника Барака Обаме.


"Сигурно је да би његов долазак био симбол наде и знак за грађане Србије да су промјене, превазилажење препрека из прошлости могуће", рекла је Брашова.

Она је навела да су САД задовољне садашњом политичком и безбједносном ситуацијом у Србији и да се ова земља, без сумње, креће у позитивном правцу.

САД су задовољне садашњом политичком и безбједносном ситуацијом у Србији и да се ова земља, без сумње, креће у позитивном правцу

"Већина грађана Србије је избором проевропске владе јасно ставила до знања шта очекује - улазак у ЕУ, визну либерализацију, интеграције у европске и западне институције. И ваша влада води земљу тим путем", рекла је Брашова.

Она сматра да се Влада Србије понаша одговорно када је ријеч о кризи и и да би САД вољеле да у наредном периоду виде и провођење економских реформи и покретање праве битке против корупције, како би Србија, када се заврши економска криза, постала магнет за америчке и западне инвестиције.

На питање шта је конкретно план Вашингтона за нови почетак српско-америчких односа, Брашова је истакла да је тај план веома једноставан и да има три тачке - просперитетна, демократска и стабилна Србија, интегрисана у европске и међународне економске институције, која поштује владавину права и људска права, те мултиетничка Србија која је у миру са собом и својим сусједима.

"Урадићемо све што можемо да вам помогнемо на том путу. Блиско сарађујемо са српским економским институцијама на унапређењу инвестиционе климе у Србији", рекла је Брашова.

Џенифер Браш је навела да Еулекс има тежак посао на Косову и да САД мисле да га ради добро. "Такође смо задовољни што је Србија пристала на сарадњу са Еулексом, али она може бити још боља и волели бисмо да то ускоро видимо на делу", додала је Брашова.

Она је додала да САД очекују да Србија лоцира и ухапси Ратка Младића и Горана Хаџића, те да ће урадити све што могу да помогну у тим напорима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog