Društvo

Oбиљежено 14. година од ваздушног напада на избјегличку колону

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ - У Босанском Петровцу и Дрвару синоћ је, у организацији Документационо-информационог центра "Веритас" и Епархије бихаћко-петровачке, обиљежена 14. годишњица од страдања крајишких Срба у избјегличкој колони, коју су напале хрватске снаге током војне акције "Олуја".


Свештеници Епархије бихаћко-петровачке служили су парастоси за страдале Србе у мјесту Јањило на путу између Кључа и Босанског Петровца и у мјесту Гувно код Дрвара на којима се од прије неколико година налазе дрвени крстови.

Директор "Веритаса", Саво Штрбац, рекао је да су сарадници тог центра у Јањилу извели перформанс током кога су прочитане изјаве свједока злочина који се догодио у овом мјесту на данашњи дан 1995. године када је хрватски авион "миг 21" бомбардовао избјегличку колону и када је погинуло деветоро лица, од којих петоро дјеце.

"То је трагедија у којој је страдало највише дјеце у једном моменту на једном мјесту.Та дјеца су убијена на територији тадашње Републике Српске и за то нико никада није одговарао", каже Штрбац.

Штрбац је напоменуо да је крст у Јањилу више пута рушен због чега има велика оштећења.

"За наредну годину направићемо мермерну плочу са именима људи који су овдје изгинули, а у будућности планирамо да направимо метални крст да га не могу скрнавити", навео је Штрбац.

Он је указао да је 7. августа 1995. године тешка трагедија задесила породицу Стјеља из села Заград код Бенковца, која је погођена у аутомобилу "мерцедес" у којем су изгорјели.

"Тада су погинули отац и син, а рањена је снаха Ведрана, која је била у осмом мјесцу трудноће. Она се породила 29. августа у новосадској болници и умрла је не видјевши кћерку Тању. Она и њен муж Мирко већ су имали двоје дјеце, које су заједно са новорођеном Тањом прихватили ујак и ујна", испричао је Штрбац.

Посмрти остаци оца и сина извучени су 2002. године и пренесени у Барајево код Београда, гдје је сахрањена и Ведрана.

Штрбац је рекао да није познато ко је управљао авионом, али да се зна да је тада Имре Аготић био командант ратног ваздухопловства Хрватске војске.

Према његовим ријечима, застрашујуће је што су хрватски авиони бомбардовали и побили толико људи који су оставили све што су имали, напустили своја огњишта и отишли у другу државу.

Парастосу у Јањилу, осим малобројних вјерника, који тамо живе и представника "Веритаса", присуствовао је вршилац дужности директора Центра за истраживање ратних злочина РС Јанко Велимировић.

Документационо-информациони центар "Веритас" ове седмице обиљежава 14 година од страдања српског народа из Републике Српске Крајине у акцији "Олуја" под називом "Да се не заборави".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog