Svijet

Медведев: Саркози одиграо велику улогу у окончању рата на Кавказу

МОСКВА - Француски предсједник Николас Саркози играо је "велику улогу" у окончању рата Русије и Грузије прошле године, изјавио је руски предсједник Дмитри Медведев.


Саркози, који је тада дјеловао у својству предсједника земље предсједавајуће ЕУ, "играо је велику улогу у рјешењу кризе на релацији Грузија-Јужна Осетија", рекао је руски предсједник.

"Учешће Француске у својству предсједавајућег ЕУ у нашим напорима да зауставимо агресију грузијског предсједника Михаила Сакашвилија било је ефикасно и донијело је резултате", истакао је Медведев.

Грузијски отцијепљени регион Јужна Осетија обиљежава данас годину дана од избијања рата када су грузијске снаге покренуле напад да поново преузму контролу над регионом.

Руска војска извела је велики контранапад и протјерала грузијске војнике из покрајине дубоко у територију Грузије.

Примирјем који је испословала ЕУ окончан је сукоб пет дана касније, а руске снаге повукле су се на територију Јужне Осетије и Абхазије.

ЕУ има мисију од 225 ненаоружаних цивилних посматрача који патролирају дуж границе, а што је испословано споразумом о прекиду ватре.

Посматрачи ЕУ, међутим, не могу да дјелују унутар отцијепљених провинција које је Русија признала као незавинсе државе одмах након рата.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog