Republika Srpska

Опада стопа незапослености у САД

ВАШИНГТОН - У јулу је у САД без посла остало 247.000 људи, што је много мање од очекиваног. Стопа незапослености пала је са 9,5 одсто, колико је износила у јуну, на 9,4 одсто - што је први пад од априла ове године.


Аналитичари су очекивали губитак од 320.000 радних мјеста у јулу и стопу незапослености од 9,6 одсто, те овај неочекивани пад даје наду да економски опоравак узима маха.

Амерички предсједник Барак Обама рекао је да број незапослених показује да је, како је рекао, најгори дио рецесије прошао.

"Али, сада нама предстоји дуг пут. Што се мене тиче, нећемо моћи говорити о потпуном опоравку све док губимо радна мјеста. Ми смо саспили финансијски систем од пропасти и сада губимо радна мјеста упола споријим темпом него што је то био случај када сам преузео дужност", рекао је Обама.

Од почетка рецесије у децембру 2007. године посао је изгубило око 6,7 милиона људи, саопштило је Министарство рада.

Према званичним подацима, губитак радних мјеста забиљежен је у свим секторима, а само у производњи 52.000.

Побољшања у области запослења биљеже образовни и здравствени сектор, док је 76.000 људи у јулу изгубило посао у грађевинарству у јулу.

Аналитичари сматрају да је побољшање наступило усљед дјеловања владиног стимулативног пакета, који је помогао да се ојачају инфраструктурни пројекти.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog