Kultura

Побједник Гуче следеће године представља Србију

ГУЧА - Финалним такмичењем 16 трубачких оркестара данас се завршава 49. сабор трубача у Гучи.


Побједник у финалној вечери аутоматски стиче право да следеће године, на јубиларном, 50. Сабору, када се одржава свјетско такмичење трубача, представља Србију.

На финалном такмичењу наступиће оркестри Дејана Лазаревића из Пожеге, Синише Станковића из Загужања, Гвоздена Росића из Ртија, Екрема Мамутовић из Врања, Дејана Петровића из Дубоког, Ненада Младеновића из Врања, Драгана Игњића из Ужица, Бојана Крстића из Владичиног Хана, оркестар "Тимочани" из Књажевца и Елвиса Ајдиновића из Сурдулице.

Право да се такмиче у финалу стекли су и оркестри Божидара Николића из Грделице, Бранка Остојића из Карана, Новице Анђелковића из Грделице, Бојана Ристића из Владичиног Хана, Срђана Азировића из Бојника и Вељка Остојића из Злакусе.

Стручни жири у саставу етномузиколог Мирјана Закић, предсједник, и чланови диригент Душан Вујовић, етномузиколог Данка Лајић-Михаиловић, професор трубе Младен Ђорђевић и професор клавира Наташа Плећаш, одлучиће ко ће бити најбољи трубачи и оркестри.

Публика ће путем смс порука одлучити коме ће припасти награда Златна труба - прва труба публике.

Такмичењу ће у претходити дефиле свих учесника улицама Гуче, које је предвиђено за 11.00 часова, а у 12.00 часова на позорници испред Дома културе биће изведена импровизација старе драгачевске свадбе.

За 20.00 часова предвиђено је велико саборско коло и завршетак 49. сабора.

Организатори су саопштили да ће јубиларни 50. сабор у Гући бити одржан од 13. до 22. августа наредне године, када ће бити изабрана прва труба свијета, најбољи трубач, који ће добити највеће саборско признање - Златну трубу, као и најбољи тенориста, басиста и бубњар.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog