Društvo

Судови у РС поштују Закон о извршном поступку

БАЊА ЛУКА - Предсједник Удружења грађана "Заједно до истине", Горан Дражић, сматра да судови у РС и ресорно министарство за избјеглице и расељена лица поштују и примјењују Измјене и допуне Закона о извршном поступку, који је Народна скупштина РС усвојила у децембру 2007.године.


Дражић напомиње да се овим законским рјешењем онемогућава деложација углавном избјеглих Срба из Хрватске, који су своју имовину у Хрватској и Федерацији БиХ мијењали за имовину у РС са лицима хрватске и бошњачке националности.

"Нема више деложација избјеглих Срба у РС, све док супротна страна у Хрватској или Федерацији БиХ не достави јасне доказе да је њихова имовина стварно и књижно враћена у првобитно стање, односно пријератно власништво", рекао је Дражић.

Он је истакао да је раније пред судовима у РС било око 5 000 предмета, односно покренутих судских поступака за поништавање уговора о замјени некретнина од чега је више од 80 одсто ријешено на штету Срба.

Дражић је навео да је у жалбеном поступку Врховни суд РС донио око 60 пресуда у корист деложираних Срба у РС.

Он је додао да је пред Основним судом Бања Лука у току поступак против извршњења у случају Бошка Ђајића из Ријеке, који је деложиран из имовине у Бањој Луци коју је мијењао са лицем бошњачке националности.

"Очекујем да ће Ђајићу бити враћена имовина у Бањој Луци из које је незаконито деложиран", навео је Дражић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog