Svijet

Иран: Опозиција оптужује да демонстранте силују у затворима

ТЕХЕРАН - Поражени опозициони кандидат на предсједничким изборима у Ирану Мехди Каруби затражио је истрагу случајева силовања демонстраната у затвору. У писму бившем предсједнику Акбару Хашемију Рафсанџанију Каруби је навео да су га виши званичници, који су на осјетљивим позицијама, обавијестили о "срамном понашању" власти у затворима.


Каруби тврди да су и женски и мушки притвореници силовани, док су неки задобили тешке повреде. Он је затражио од Рафсанџанија да консултује врховног вођу ајатолаха Али Хамнеија о овим наводима.

У писму Рафсанџанију у својству предсједника Скупштине експерата Каруби захтијева истрагу о неколико случајева сексуалног злостављања притвореника.

"Неки од ухапшених тврде да су затворене дјевојке и младићи брутално силовани", каже Каруби.

Он тврди да су младићи тако сексуално злостављани да сада пате од депресије и других психичких и физичких проблема и не смију да изађу из куће.

"Чак и ако је само један случај тачан то ће бити трагедија за Исламску Републику и то ће заташкати гријехе многих диктатура, укључујући диктатуру свргнутог шаха", рекао је он.

Полиција је у четвратк потврдила озбиљна кршења људских права у затвору Каризак гдје су већином демонстранти пребацивани.

Начелник затвора Каризак је отпуштен и затворен заједно са три своја стражара, за које је утврђено да су пребијали затворенике.

Врховни вођа ајатолах Али Хамнеи наредио је затварање овог затвора у јулу јер ива установа није успјела да "сачува права притвореника".

Полицијски званичници признали су да су неки затвореници можда били мучени.

Око 200 људи ухапшено је током масовних протеста који су избили након објављивања резултата предсједничких избора 13. јуна, на којима је убједљиву побједу остварио актуелни предсједник Махмуд Ахмадинеџад.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog