Svijet

Тајван: 600 људи затрпано у одрону

ТАЈВАН - Скоро 600 мjештана једног села највjероватније је изгубило живот у одронима земљишта изазваним обилним кишама које је донио тајфун Моракот планинским областима на југу Тајвана, саопштилa је служба за ванредну ситуацију у тој земљи.


Спасилачке службе успјеле су да дођу до 45 мјештана села Хсиао Лин, у коме живи око 1.000 људи.

Локалне власти су, међутим, изгубиле контакт са око 600 људи пошто јаке кише и вјетрови нису омогућили хеликоптерима да узлете, а страхује се да је већина изгубила живот у својим кућама које су остале затрпане под наслагама земље и блата.

„Велики број кућа је остао затрпан у одрону земљишта. Не знамо тачно колико је људи тамо, али су њихове куће засигурно затрпане", изјавио је генерал мајор тајванске војске Ричард Ху.

Јаке кише су дословце однијеле локалне путеве и мостове у округу Каохсиунг због чега је дошло до прекида саобраћаја.

Тропска олуја је поплавила густо несељене области на Тајвану и нанијела штету пољопривреди те земље од 4.2 милијарде долара.

Више од 50 људи изгубило је живот у невремену које је током викенда узроковао тајфун Моракот на Филипинима, Тајвану и у Кини, укључујући и 12 особа које су настрадале у тајфуну Етау, који је погодио западне области Јапана.

Само у Кини евакуисано је милион људи пред налетом тајфуна Моракот који је изазвао одроне земљишта и узроковао штету од, како се процјењује, 322 милиона долара.

Кинески медији су јавили да је 1.800 кућа уништено у провинцији Џеђианг, где је најмање једно дијете изгубило живот.

Више од 47.000 људи је морало да напусти своје домове у западним дијеловима Јапана пред налетом тајфуна Етау, који ће, како су власти саопштиле, сутра донијети проблеме централним дијеловима земље.

Неколико летова у домаћем авиосаобраћају и неколико полазака возова у тој земљи су отказани због невремена, а поједини аутопутеви су били дјелимично затворени за саобраћај.

Тајфуни редовно погађају Кину, Тајван, Филипине и Јапан у другој половини године, добијајући јачину од топлих вода Тихог океана и Јужног кинеског мора, након чега губе снагу изнад копна.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog