Svijet

Клинтоновој доста живота у сијенци: Ја сам државни секретар, не мој муж!

Америчка државна секретарка, Хилари Клинтон, необично оштро је реаговала на питање конгоанског студента: Шта о једном спољнополитичком питању мисли њен супруг?


Клинтонова је на питање шта бивши амерички председник Бил Клинтон мисли о споразуму Кине и Демократске Републике Конго, љутито одговорила да је она државни секретар, а не њен супруг.

"Ако хоћете да знате шта ја о томе мислим, рећи ћу вам, али немам намјеру да вам излажем мишљење свог супруга", додала је она, без даљег коментара о споразуму на основу којег би Кина, у замјену за рудна богатства, финансирала пројекте изградње инфраструкутуре у Конгу.

Споразум је изазвао забринутост Међународног монетарног фонда, који страхује да би та централноафричка земља на тај начин могла само још више да се задужи.

Клинтон се прошле недеље нашао у средишту дипломатске пажње, истог дана када је његова супруга започела једанаестодневну турнеју по афричким земљама, јер је отпутовао у "изненадну приватну посету Пјонгјангу" у циљу ослобађања двије америчке новинарке. Оне су у Сјеверној Кореји биле осуђене на по 12 година затвора због дјеловања против сјевернокорејске државе, чију су границу илегално прешле из правца Кине.

Клинтонова је, након успјешно обављене мисије свог супруга, нагласила да је та посјета била искључиво хуманитарне природе и да није у вези са оним што она предузима у циљу обнављања преговора о сјевернокорејском нуклеарном програму.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog