Svijet

Москва, због Јушченковог режима, не шаље амбасадора у Кијев

Руски предсједник, Дмитриј Медведев, оптужио је украјинског предсједника, Виктора Јушченка, за вођење антируске политике и најавио да због тога Москва за сада неће послати новог амбасадора у Кијев.


У видео обраћању Јушченку, објављеном на сајту Кремља, Медведев је изразио забринутост због "кризног стања" руско-украјинских односа.

"Проблеми у билатералној сарадњи су, наравно, постојали и раније. То је било природно послије распада Совјетског Савеза, када је требало изграђивати односе између двије суверене државе. Али, то што видимо у годинама Вашег боравка на предсједничкој функцији, не може се тумачити другачије него као повлачење Украјине од принципа пријатељства и партнерства са Русијом, утврђених у Споразуму из 1997", навео је Медведев.

"То што видимо у годинама Вашег боравка на предсједничкој функцији, не може се тумачити другачије него као повлачење Украјине од принципа пријатељства и партнерства са Русијом, утврђених у Споразуму из 1997" поручио је Медведев Јушченку

Руски предсједник је оцијенио да је у вријеме "варварског напада режима Сакашвилија на Јужну Осетију", Украјина заузела антируску позицију и наоружавала Грузију.

Он је указао да украјинско руководство тврдоглаво наставља вођење политике уласка у НАТО, против чега су многи украјински грађани. "Као 'аргумент' користе се инсинуације да постоји 'руска пријетња' за безбједност Украјине, које, као што одлично знате, нема и не може бити", поручио је Медведев Јушченку.

"Логичан наставак такве деструктивне линије, јесу непрестани покушаји да се искомпликује практичан рад Црноморске флоте", додао је руски предсједник.

Медведев је колегу критиковао и због "досљедних покушаја да се прекину економски односи између двије земље", прије свега у области енергетике.

"Тиме је под пријетњу стављено стабилно коришћење фактички јединственог гасно-транспортног система, који обезбјеђује енергетску сигурност Русије, Украјине, многих европских држава", навео је Медведев.

Медведев је оптужио Јушченка да његова администрација покушава да ревидира заједничку историју, да од нацистичких помагача прави хероје, величајући улогу радикал-националиста

Он је оптужио Јушченка да његова администрација покушава да ревидира заједничку историју, да од нацистичких помагача прави хероје, величајући улогу радикал-националиста.

Медведев се осврнуо и на мијешање у послове Руске православне цркве, односно стварање непријатне атмосфере приликом недавне посјете патријарха Кирила. Такође, Медведев се дотакао се и питања језика, будући да већина становништва Украјине прича руским језиком, док је украјински језик пројекат налик на сличне појаве у бившој СФРЈ.

"Желио бих да вас информишем, да сам у условима антируске политике украјинског руководства, донео одлуку да одложим долазак у Украјину нашег новог амбасадора. Конкретни рокови биће одређени касније, узимајући у обзир даљи развој руско-украјинских односа", поручио је Медведев предсједнику Украјине.

Од Јушченка се очекује кандидатура у јануару, мада има веома мале шансе, јер истраживања јавног мнења указују да има једноцифрену подршку код бирачког тијела

Након повлачења Виктора Черномирдина са мјеста амбасадора у Украјини, из здравствених разлога, Медведев је именовао бившег министра Михаила Зурабова за новог амбасадора, након чега је усљедио и агреман Кијева.

У јануару наредне године, требали би се одржати предсједнички избори у Украјини и од Јушченка се очекује да буде кандидован, мада има веома мале шансе, јер истраживања јавног мнења указују да има једноцифрену подршку код бирачког тијела.

Највећу подршку има проруски политичар Виктор Јанукович, а одмах иза њега је хероина "наранџасте револуције" Јулија Тимошенко, која је некадашњи Јушченков савезник, али се сада политички разишла са њим и заузела опрезији став у односима са Русијом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog