Svijet

Кина: Највећа војна вјежба икада

ПЕКИНГ - Кина је почела највећу тактичку војну вјежбу икада, чији је циљ да припреми војнике на борбе на напознатом терену.


У вјежби учествује 50.000 војника који ће бити послати у непознате регије ка западном дијелу земље на два мјесеца, пренијели су државни медији.

На вјежбу иду четири бригаде из четири највећа кинеска војна региона и свака ће бити послата око 1.200 км далеко од своје матичне базе.

Како наводи кинеска агенција Синхуа, ово је „највећа икада одржана тактичка војна вјежба" мада је број војника укључених у њу релативно мали, с обзиром да Кинеска народна армија броји 2,3 милиона војника и највећа је војска на свијету.

Повод организаовању ове вјежбе је оснаживање војних јединица у Тибету и Ксинџијангу, на западу, где су снаге безбједности у последње двије године биле ангажоване у етничком конфликту и обуздавању анти-владиних протеста.

Распоређивање војника у удаљене регионе уједно има за циљ и да их обучи и за помоћ становништву у природним катастрофама, попут прошлогодишњег земљотреса у Сичуану, у коме је погинуло и нестало скоро 90.000 људи.

Кинеска војска је последњих година била изложена убрзаној модернизацији, и у опреми и у доктрини.

Скоро двије деценије трошкови за модернизацију армије су дуплирани на годишњем нивоу, што је омогућило куповину борбених авиона, нуклеарних подморница и стотина балистичких ракета.

У буџету за ову годину, Кина је најавила повећање од 14,9 одсто на име војних трошкова, односно више од 70 милијарди долара.

Истовремено, тренинзи и тактичке вежбе су редизајнирани како би се искористиле предности информационе технологије, и знатно побољшане привреде и инфраструктуре.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog