Društvo

Шековићи: Од касарне кошница

ШЕКОВИЋИ - Сарајевска Фондација "Мозаик", у сарадњи са Владом Чешке, данас је озваничила производњу еко-меда и кошница на висоравни Бишина, осам километара од Шековића, у просторијама некадашње војне касарне.


Послије дуготрајних припрема од априла, када је СО предала ову зграду "Мозаику" на коришћење у трајању од 20 година, данас је чешки амбасадор Јиржи Кудела и званично пустио у рад овај својеврсни центар пчеларства у БиХ.

"Тиме је чешка Влада са Фондацијом `Мозаик` направила један корак у помоћи неразвијеној општини у прекрасном амбијенту на 750 метара надморске висине, на висоравни Бишина", рекао је Кудела.

Директор пчеларнице на Бишини Рајко Лазић рекао је Срни да је намјера `Мозаика` да у сарадњи са чешком Владом од бивше војне касарне, која се налази у идеалним природним условима, створи центар за пчеларство у коме ће се налазити лабораторија за испитивање квалитета меда, просторије за паковање и складиштење, као и едукативни центар за еко-пчеларство.

"У првој години уложиће се око милион марака и биће 3.000 кошница, колико и пчелњих друштава, а у периоду од 2009. до 2011. године запослиће се 50 радника са ових простора", рекао је Лазић.

Присутнима на свечаности обратио се директор Фондације "Мозаик" Зоран Пуљић, а окупљене је поздравио и начелник општине Сњежан Сокић.

Данас је на Бишини представљено и првих 200 пчелињих друштава, а за првих десет запослених лица краће предавање о пчеларству одржао је магистар Горан Марјанац.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog