Društvo

Од новембра 2010. БиХ ће контролисати свој ваздушни простор

САРАЈЕВО - Ваздушни простор БиХ од новембра 2010. године требало би да воде домаћи контролори лета - изјавио је замјеник министра комуникација и транспорта БиХ Младен Симић.


Он је додао да би у априлу сљедеће године требало да почне пробни рад агенције за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ.

БиХ би са овом агенцијом први пут у својој историји добила обласну контролу летења и прилику да сама управља сопственим ваздушним простором, те подсјећа да је небо изнад БиХ до сада контролисано из два центра - из Загреба и Београда.

Ваздушни простор БиХ подијељен је невидљивом границом на правцу Дервента - Мостар још у бившој Југославији, а западни дио од те невидљиве линије повјерен је Загребу, док о источном брине Београд.

Симић сматра да је свако улагање у агенцију, опрему и кадрове сасвим оправдано, те да ће БиХ, на дуге стазе, донијети много користи, тим прије што се и у Европи дешава својеврсно прегруписавање у систему ваздушне навигације.

Он је подсјетио да је вриједност пројекта успостављања обласне контроле летења у БиХ око 15 милиона евра, те да је БиХ тај новац обезбиједила кредитним аранжманом са Европском банком за обнову и развој.

Симић је рекао да се 20 младих контролора лета већ налази на школовању у неким од европских центара и они ће, уз постојеће контролоре, бити у стању да преузму одговорност за безбједност путника у ваздушном простору изнад БиХ.

Одговарајући на питање колико ће контролори имати посла, с обзиром на чињеницу да су неки од најфреквентнијих ваздушних путева изнад БиХ и даље затворени, због укупне безбједносне ситуације у региону, Симић је рекао да се тим питањем морају позабавити политичари, јер је у њиховим рукама отварање ваздушног простора.

Симић је нагласио да се ваздушне навигације наплаћују и да ће и то пунити буџет БиХ, те да тај финансијски колач сада између себе дијеле провајдери, односно службе контроле летења Србије и Хрватске, док БиХ од тога добије тек мрвице.

Стручњаци процјењују да би се, умјесто досадашњих десетак милиона долара на рачун БиХ сливале далеко веће суме новца, од 15 до 20 милиона евра, уколико би она контролисала сопствени ваздушни простор.

Директор Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ Ђорђе Ратковица потврдио је да ће ова ваздухопловна власт замијенити сарајевску адресу бањолучком, односно да је већ потписан уговор о закупу простора и да ће у посљедњој седмици августа почети пресељене Дирекције из Сарајева у бањолучко насеље Обилићево.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog