Društvo

MУП РС против замишљеног антикорупционог тима БиХ

БАЊА ЛУКА - Министарство унутрашњих послова Републике Српске неће дати подршку антикорупционионом тиму БиХ, замишљеном као нова полицијска агенција која би била једина у БиХ задужена за борбу против корупције, изјавио је начелник управе Крим. полиције МУП РС Гојко Васић.


Он је навео да су поједини чланови Међуресорне радне групе Савјета министара БиХ, која је задужена за израду закона према којем би био успостављен антикорупциони тим БиХ, покушали да "прогурају" идеју о формирању неке нове полицијске агенције.

Васић је истакао рекао да су ти приједлози противни ставу МУП РС и Европске комисије када је ријеч о успостаљању тима за борбу против корупције на нивоу БиХ.

"МУП РС би подржао формирање антикорупционог тима БиХ као координационог тијела које би чинили представници свих полицијских агенција које воде истрагу и надлежних министарстава која се по другом основу укључују у борбу против корупције", рекао је Васић.

Делегат СНСД у Дому народа парламента БиХ Зоран Копривица сматра да би антикорупциони тим БиХ био моћан механизам који би по налозима из Сарајева и из одређених кругова међународне заједнице вршио снажан притисак на РС, те додао да је то још један покушај да се кроз причу о испуњавању услова на путу према ЕУ ослабе надлежности РС.

Посланик СДС у парламенту БиХ Саво Ерић каже да се противи формирању антикорупционог тима БиХ који би имао било какве полицијске надлежности и напомиње да БиХ има довољно агенција и служби које се адекватно могу борити против корупције да има политичке воље.

Предсједавајући Комисије за европске интеграције парламента БиХ Халид Гењац изјавио је да ће приликом испуњавања услова потребних за либерализацију визног режима највише проблема бити управо у вези с формирањем антикорупционог тима БиХ, који треба да прати, сугерише, координише и на једном мјесту има обједињен систем борбе против корупције.

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић рекао је да је антикорупциони тим потребан БиХ у процесу интеграције у ЕУ, јер такве тимове има већина њених чланица, али је упозорио да је, због специфичне политичке и безбједносне ситуације у БиХ, потребно "широм отворити очи" приликом његовог формирања.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић раније је рекао да до краја септембра у БиХ треба завршити усклађивање кривичног законодавства, донијети закон о антикорупционим тијелима и усвојити стратегије о борби против корупције, прања новца, тероризма и организованог криминала.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog