Društvo

Случај ''Барут'': Радомир Лакић признао кривицу

БАЊА ЛУКА - Радомир Лакић (45), првооптужени за организовани криминал, производњу и трговину илегалним оружјем у случају "Барут", закључио је споразум о признању кривице са Специјалним тужилаштвом РС.


Лакић је пристао на казну од четири године затвора, тако да ће поступак против њега бити раздвојен од процеса против Мирзе Мешалића, званог Турчин (28), и Сеада Кахримана (44), те да ће бити саслушан као свједок.

Главни претрес јуче је прекинут јер је Кахриман тражио изузеће Горана Гламочанина, тужиоца Специјалног тужилаштва РС.

Кахриман је имао примједбе и на састав трочланог Судског вијећа којим је предсједавала Данијела Миловановић јер, како каже, суд је једнонационалан и у свом саставу нема ниједног Бошњака.

"Ако оптужени не вјерује Судском вијећу само зато што у свом саставу нема нити једног Бошњака, то ми личи на фашизам", рекао је Гламочанин.

Кахриман није тражио изузеће трочланог Судског вијећа, али је рекао да постоје "објективни разлози да је тужилац пристрасан и да га је назвао фашистом".

"Осјећам се као странац и у затвору и у суду. Све ми личи на оно - кадија ме тужи, кадија ми суди. Тражим изузеће тужиоца јер је у досадашњем процесу и у досадашњим разговорима показао да је дволичан", рекао је Кахриман.

О изузећу тужиоца Гламочанина одлучиваће Колегијум Тужилаштва, а наставак претреса заказан је за 25. август када ће и првооптужени Лакић бити саслушан у својству свједока.

Лакић, Кахриман и Мешалић ухапшени су у акцији "Барут" 4. фебруара ове године када су претресене три локације на подручју Тузланског кантона и двије локације на подручју Угљевика.

Током претреса пронађен је већи број потпуно нових пиштоља изузетно доброг квалитета, произведених вјероватно у тајној фабрици у РС, а који су на црном тржишту достизали вриједност од 100 до 300 евра.

Добро организована група произвођача и трговаца оружјем разбијена је након што су у њу убачена двојица тајних агената, чија улога је, између осталог, била да набављају оружје и експлозив од Лакића.

У наставку акције "Барут" истражиоци Специјалног тужилаштва РС недавно су пронашли у шуми код Угљевика 17 килограма ТНТ - војног експлозива велике разорне моћи, али том приликом нико није ухапшен.

Специјално тужилаштво РС терети првооптуженог Лакића да је био организатор, док су оптужени Мешалић и Кахриман били чланови злочиначког удружења које се на територији РС од прољећа 2008. до фебруара ове године бавило недозвољеном трговином оружја, муниције и експлозива.

Највећа куповина оружја, како се наводи у оптужници, била је заказана за 3. фебруар ове године, када су истражиоци Специјалног тужилаштва РС, означени под кодним именима XО4 и XО5 са Лакићем договорили куповину 100 пиштоља, али првооптужени је тада посумњао да би "купци" могли бити полицајци, па је одустао од "договора".

Неколико дана касније Лакић и група трговаца оружјем ухапшени су и од тада се налазе у притворској јединици Казнено-поправног завода на Туњицама.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog