Društvo

Усорац: Хрватска и Србија злоупотребљавају ЦЕФТУ

БАЊА ЛУКА - Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара Републике Српске Владимир Усорац упозорио је да Уговор о слободној трговини ЦЕФТА важи за све потписнице и да не трпи дискриминацију, какву према БиХ проводе земље окружења, прије свега Хрватска и Србија.


Усорац је на конференцији за новинаре у Бањoj Луци рекао да Уставни суд БиХ, одбацујући Закон о заштити домаће производње, није штитио грађане БиХ, него земље у окружењу, односно Хрватску и Србију које су, након тога наставиле дискриминаторски однос према пољопривредним и другим произвођачима у БиХ, чијим производима не дозвољавају улазак на њихова тржишта.

Он је ове тврдње документовао мјерама које је донијела Хрватска привредна комора, у којима се, између осталог, наводи да треба "дестимулисати увоз увођењем циљаних дозвољених мјера из домена техничког законодавства, кроз провођење инспекцијских и контрола квалитета стандарда".

"Резултат таквих `мјера` је враћање робе или неоправдано задржавање пошиљки на граници док се не добију резултати разних проблематичних анализа који не могу да се провјере, а крајњи ефекат је, заправо, онемогућавање увоза робе из БиХ", рекао је Усорац.

Он је навео да се сличне методе према извозницима из БиХ проводе и у Србији, показујући рачун на износ од 92.343 динара од 29. јула за анализу три узорка пилећег меса из БиХ узетих 23. јула, који је издао Институт за хигијену и технологију меса из Београда, а све вријеме пошиљка меса стајала је на граничном прелазу.

"Након свега тога, ово месо више није могло да буде `свјежа пилетина`, а о трошку и губитку времена произвођача извозника из БиХ у Србију да и не говоримо", упозорио је Усорац.

Он је додао да пољопривредници, који су тренутно презаузети сезонским ратарским пословима, не размишљају о протестима, али када се пољопривредни радови заврше Усорац је рекао да се не може са сигурношћу тврдити да они неће предузети и врло радикалне мјере како би сузбили дискриминацију у складу са правима која им гарантује и ЦЕФТА.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog