Svijet

Ета разматра нове правце борбе за независност Баскије

ЛОНДОН - Унутар сепаратистичке групе Ета води се расправа о будућој тактици борбе за независну Баскију, пише данас "Фајненшел тајмс".


Лист констатује да су националисти ослабили и међу легитимним баскијским политичким групама, те да нова покрајинска влада није губила вријеме да са улица уклони раније толерисане плакате подршке Ети.

И шпанска држава треба да направи уступак и прихвати мировне преговоре ако се Ета, макар и тешком муком, одрекне насиља, оцјењује "Фајненшел тајмс".

У тексту се додаје да би главна опасност тада била појава екстремистичке фракције која би се противила преговорима, слично Правој Ири у Сјеверној Ирској.

"Реалисти са обје стране сукоба вјерују да је могућ споразум по угледу на мировни процес у Сјеверној Ирској, иако би евентуални преговори били неизбјежно праћени тешкоћама и болним компромисима", закључује "Фајненшел тајмс".

Бивши баскијски политичар који се противи тероризму Јосеба Ареги каже да Ета има избор да постане непопуларна наставком напада или да тихо одбаци насиље и тиме преузме ризик да постане заборављена.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog