Svijet

Влада Македоније одобрава 65.000 евра за експертизу срушеног хеликоптера

СКОПЉЕ - Македонска Влада одобриће 65.000 евра за експертизу остатака војног хеликоптера Македонске армије, који се је срушио код села Блаце надомак Скопља 12. јануара 2008. године.


Средства су неопходна како би се извршила потпуна експертиза и утврили разлози пада хеликоптера у коме је погинуло 11 македонских војника који су се враћали из мисије "Алтеа" из БиХ.

Експертизу остатака војног хеликоптера "МИ-17" прије неколико мјесеци затражио је тужилац Љубчо Шврговски, који је предложио истражном судији Основног суда у Скопљу три британске фирме за експертизу.

Суд треба да одабере фирму која ће извршити експертизу.

Македонска Влада на једној затвореној сједници усвојила је извјештај о хеликоптерској несрећи који су урадили домаћи стручњаци, али је Тужилаштво касније затражило нову инострану експертизу.

Као званични разлози хеликоптерске несреће наведени су лоши временски услови, непоштовање услова процедуре о слијетању, неисправни инструменти и одређени пропусти у обуци миротвораца.

У несрећи, која се је догодила у близини Скопља 12. јануара погинули су пуковник Тони Спасовски, мајор Горан Ристовски, капетани Бране Спасовски и Игор Ђоревски, заставници Славчо Василев и Тони Давитковски, старији водници Јанко Шарић, Мики Ивановски, Александар Тасковски и Александар Васић и десетар Златко Вељановски.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog