Svijet

Чавес: Довиђења Колумбијо, окрећемо се Аргентини

КАРАКАС - Предсједник Венецуеле Уго Чавес се окренуо трговини са својим јужноамеричким савезницима да би надокнадио обустављање увоза из Колумбије, након што је обећао да ће смањити трговину са том земљом због њеног плана да у своје базе прими нове америчке трупе, потврђено је у Каракасу.


Званичници Венецуеле су, наиме, јуче са Аргентином склопили трговинске уговоре вриједне више од милијарду долара за куповину трактора, меса и пиринча, док је прије само неколико дана обустављен увоз 10.000 возила из Колумбије.

„Ова размјена, која подразумева трансфер технологије, вриједна је 1,1 милијарду долара", изјавила је аргентинска предсједница Кристина Фернандес и додала да је су током читаве прошле године двије земље имале робну размену од свега 1,4 милијарде долара.

Чавес је љут на свог колумбијског колегу, Алвара Урибеа, што је допустио да у седам војних база у тој земљи дође још америчких трупа у циљу борбе против трговине дрогом и наложио је ревизију свих трговинских уговора са другим највећим трговинским партнером Венецуеле.

Венецуела и Колумбија су до сада били велики трговински партнери, а те двије латиноамеричке земље су лани оствариле двострану робну размјену у вриједности око седам милијарди долара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog