Svijet

Бан Ки Мун за директне преговоре са Сјеверном Корејом

СЕУЛ - Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-мун најавио је мобилизацију свих расположивих средстава ради обнове дијалога са Сјеверном Корејом о денуклеаризацији, истичући да је свјетска организација спремна и на директан дијалог с Пјонгјангом, ако је потребно.


Током посјете бившем предсједнику Јужне Кореје Ким Дае-џангу, који је у болници у Сеулу, Бан је истакао да ће УН „свим средствима тражити покретање разговора и имају у плану директан контакт са Сјеверном Корејом, ако је то потребно".

Банов поновљени позив односи се на поновно започињање разговора шест држава о денуклеаризацији Сјеверне Кореје, прекинутих прошле године, у којима, осим те земље, учествују и Јужна Кореја, САД, Јапан, Русија и Кина.

Пјонгјанг је у априлу саопштио да ће потпуно игнорисати разговоре, али најновији извјештаји указују на попуштање комунистичке земље која је, у међувремену, имала и одређене контакте са САД.

Севернокорејски амбасадор у УН изјавио је прошлог мјесеца да је Пјонгјанг спреман и на дијалог са Вашингтоном. Убрзо после тога, бивши амерички предсједник Бил Клинтон је отпутовао у сјевернокорејску престоницу да би посредовао у ослобађању двије америчке новинарке.

Бан је рекао да УН још немају конкретан план и термин за евентуалну обнову преговора, али је обећао да ће то ускоро припремити.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog