Svijet

Словачка: Дан жалости због 20 погинулих рудара

БРАТИСЛАВА - У Словачкој су заставе на пола копља на дан жалости због погибије 20 рудара које је затрпала у понедељак експлозија у руднику Хандлова у централној Словачкој.


Спасиоци који непрекидно у пет смјена силазе у јаму да извуку тијела погинулих су изнијели на површину тијела њих 18.

Деветорица рудара који су преживјели са лакшим повредама експлозију гаса у источном дијелу јаме која се конзервира а угаљ из ње не вади од 17. јуна, говоре да их је удар након експлозије дигао у ваздух и бацио на стијене а да су због прашине једва могли да дишу и нађу излаз из јаме.

„Они који су били у центру јаме нису имали шансе да преживе", казали су словачким медијима преживјели рудари.

Цијеле ноћи у мјесту Хандлова гдје се налази истоимени најстарији словачки рудник мрког угља гориле су свијеће. Свијеће су гориле и у центру рударског градића и код споменика на коме је преко 400 имена жртава које су током 100 година експлоатације у несрећама однијели словачки рудници угља.

Свијеће ће горити све док на површину не изнесу и последње тијело жртава те највеће рударске несреће у историји Словачке.

По броју жртава та трагедија друга је најгора уопште, јер је више погинулих, 42, било само у паду авиона крај мађарског мјеста Хејце којим су се јануара 2006. године враћали словачки војници Кфора са мисије на Косову.

Градоначелник Хандлове Рудолф Подоба, и сам бивши рударски спасилац, отказао је велику прославу 100. годишњице индустријске експлоатације угља у Словачкој која је у његовом граду била планирана за септембар.

„Свака породица у граду је неког изгубила, рођака, пријатеља или познаника", рекао је градоначелник Хандлове, градића чијих 18.000 становника живи управо од рудника.

Од владе су породице погинулих већ добиле по 800 евра као прву помоћ а премијер Роберт Фицо је обећао да ће им влада исплатити одштету. У сличној несрећи у руднику Новаки исте компаније прије три године породице су добиле по 33.000 евра.

Одштету ће им исплатити и осигурање, такође по отприлике 34.000 евра.

Рудари и породице преживјелих захтијевају међутим да се прије свега хитно пронађе кривац а сами окривљују Хорњонитранске бање Приевдиза у чијем саставу послује рудник да је предузеће штедило на мјерама безбједности и да је било само питање дана када ће се десити трагедија.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog