Društvo

Косовска телевизија: "три српска шпијуна" траже лажне свједоке за трговину органима

Такозвана Радио-телевизија Косова (РТК) емитовала је снимке разговора тројице држављана Србије оптужених да су подмићивали свједоке за лажне исказе о трговини људским органима 1999. године.


"Апсолутно није тачна вијест да су ухапшени припадници наших безбедносних структура. Од 1999. године, на основу Кумановског споразума, МУП Србије, а самим тим и безбједносне службе и војска немају ни једног припадника на Косову и Метохији", коментарисао је Дачић снимке РТК.


"Овде је очигледно ријеч о једној политички мотивисаној акцији, која треба да парира, под знацима навода, ономе о чему је већ више пута говорено, не само од стране српског Тужилаштва за ратне злочине, већ и од Еулекса, па чак се помињало и у Хагу, а то је трговина органима Срба са Косова и Метохије", рекао је Дачић.


Он је негирао и тврдње да су о том случају косовске службе обавјестиле МУП, јер, како је објаснио, српска полиција нема никакве контакте са косовском.

 

Дачић: "У разговорима са представницима Еулекса говорио сам да би, уколико желе да нормализују стање на Косову и Метохији, било добро да се ми тамо вратимо зато што бисмо им помогли"

 


"У разговорима са представницима Еулекса говорио сам да би, уколико желе да нормализују стање на Косову и Метохији, било добро да се ми тамо вратимо зато што бисмо им помогли", рекао је Дачић.


Он је додао да су о свему томе данас у Бриселу српски представници говорили одвојено с представницима Европске комисије, "о неким радним аранжманима са Унмиком и Еулексом, како бисмо размјеном информација и полицијском сарадњом спречавали криминал и тероризам", казао је министар Дачић.

 

РТК и три српска шпијуна

Програм РТК на "босанском језику", преноси да је ова ТВ кућа осигурала ексклузиван снимак на коме се могу видјети "три српска шпијуна" која су нудила новац за лажна свједочења о трговини органима 1999. године.

Из њиховог разговора јасно је да су нудили велике суме новца у замјену за лажно свједочење и да су тврдили да су српске власти спремне за то да плате и до 100.000 евра.

На снимку РТК, емитованом синоћ, на питање свједока "ко ће да исплати паре", они су одговорили да ће "то да учини српска држава, односно Србија".

Игор Јучинац, Милутин Радановић и Предраг Жељковић, ухапшени су под оптужбом да су припадници тајне српске полиције Безбједносно-информативне агенције Србије (БИА), који су покушали да подмите свједоке да дају лажне исказе о трговини људским органима

"То је завршена ствар", рекао је један од њих и додао да неће бити никаквих проблема, али да је потребна одређена процедура.

Игор Јучинац, Милутин Радановић и Предраг Жељковић, ухапшени су под оптужбом да су припадници тајне српске полиције Безбједносно-информативне агенције Србије (БИА), који су покушали да подмите свједоке да дају лажне исказе о трговини људским органима отетих српских цивила 1999. године.

БИА је демантовала наводе да су ухапшени њени припадници, тврдећи да нико од њих тројице никад није радио у тој служби.

РТК не преноси гдје и када су снимци сачињени, нити да је Јучинац до хапшења био припадник Косовске полицијске службе.

 

Бруно Векарић: Покушај дискредитовања истраге

Портпарол Тужилаштва за ратне злочине, Бруно Векарић, изјавио је да се у случају хапшења тројице Срба у околини Чаглавице ради о покушају дискредитовања истраге о трговини органима Срба на Косову и Метохији током рата.

Векарић је оцјенио да је то покушај дискредитације једне озбиљне истраге о предмету који је дошао до међународних институција и да се тиме удаљава од "правде за жртве".

Он је навео и да Тужилаштво Србије покушава да ријеши тај веома важан предмет на начин који није у супротности с међународним нормама.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog