Društvo

Срећковић: Срби приморани чак и да узимају албанска презимена

БЕОГРАД - Министар за дијаспору Србије Срђан Срећковић рекао је да се права припадника српског народа у Албанији драстично крше и да су приморани да узимају чак и албанска презимена.


"То је годинама ишло дотле да су наши сународници били приморани да узимају чак и албанска презимена, а о одсуству било каквих мањинских, политичких и културних права да и не говоримо", каже Срећковић.

Он је за рекао да би отварањем конзулата у Скадру, у Албанији, Србија јасно ставила до знања својим сународницима да стоји иза њих.

Срећковић је изнио увјерење да ће се положај Срба у региону брзо поправљати, јер је то обавеза свих земаља које теже ЕУ.

Он је навео да је првим српским законом о дијаспори и Србима у региону, који треба да буде усвојен на јесен, предвиђено и формирање Савјета за Србе у региону на чијем челу ће бити предсједник Србије Борис Тадић.

"Циљ Србије јесте да буде лидер у стварању добрих односа међу суседима", рекао је министар дијаспоре.

Срећковић је истакао да српска дијаспора сваког дана пошаље у Србију 14 милиона долара и додао да очекује да у земљу по овом основу уђе чак пет милијарди долара.

"Процена је да ће сваки пунолетни грађанин Србије у 2009. години од девизних дознака дијаспоре приходовати око 770 долара", додао је Срећковић.

Он је рекао да су српски инвеститори из дијаспоре од 2000. године уложили више од 500 милиона долара у предузећа у Србији, у којима данас ради више од 20.000 људи.

"Ове године не очекују се обимне инвестиције из било којих извора, али морамо спремити конкретне пројекте за све инвеститоре за први дан након отпочињања економског опоравка", каже Срећковић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog