Društvo

Бијељина: Еко депонија у функцији од 1. октобра

БИЈЕЉИНА - Начелник општине Бијељина Мићо Мићић изразио је наду да ће изградња регионалне санитарне депоније "Еко-деп", која ће бити потпуно еколошки заштићена и безбједна, бити завршена до 1. октобра.


"Радови су при крају и ово ће бити једна од првих у РС оваквог типа - потпуно еколошки заштићена и безбједна... Надам се да ћемо до 1. октобра завршити све што смо започели и да ће се тада смеће моћи нормално одлагати и депоновати", рекао је Мићић након сусрета са директором "Еко-депа" Драгишом Марјановићем.

Бијељински начелник изразио је задовољство свим што је досад учињено и додао да су посљедње кише успориле посао, али да рокови неће бити "пробијени".

Мићић је рекао да се регионална депонија у Бијељини налази међу шест које се тренутно граде у БиХ. За њихову изградњу издвојено је 4.600.000 долара из кредита Свјетске банке.

Према његовим ријечима, изградњу бијељинске регионалне депоније са 20 одсто финансирале су Влада Републике Српске и општина Бијељина, као и општине које гравитирају депонији.

Мићић је навео да ће се на еко-депонији одлагање смећа вршити на начин тако да неће угрожавати животну средину и додао да се на истом гради и зграда за рециклажу.

"У наредном периоду остаје нам да нађемо начин како да издвојимо дио смећа које се поново може користити као секундарна сировина", рекао је Мићић.

Он је рекао да је општина Бијељина кандидовала пројекат рециклаже код шведске донаторске организације Сиде, али и још неких с циљем да се, што је могуће више, направи и одвоји смећа које се може рециклирати и вратити као секундарна сировина.

На тај начин биће урађене двије добре ствари - постојаће дио секундарне сировине и биће мање смећа чиме ће се продужити вијек депоније, појаснио је Мићић који је данас заједно са сарадницима и шефовима одборничких клубова у локалном парламенту посјетио регионалну санитарну депонију "Еко-деп".

Директор "Еко-депа" Драгиша Марјановић каже да је изградња у завршној фази и да је рок за завршетак 31. август, али да је реално очекивати да радови буду пролонгирани, јер је у јеку грађевинске сезоне било више од 20 кишних дана када се није могло радити, те додао до би крај септембра био идеалан рок за завршетак свих послова.

Послије техничког пријема и добијања употребне и дозволе за управљање отпадом, Марјановић је навео да ће у "Еко-депу" све бити спремно да се депонија буде стављена у функцију одлагања чврстог комуналног отпада.

"Радови иза нас су изградња прве и друге санитарне ћелије, у коју постављамо геомембрану и геотекстил, што депонију чини санитарном. Паралелно са новом, стару депонију прекривамо инертним материјалом, тако да ћемо преласком на нову депонију стару привремено конзервирати, док не обезбиједимо средства за њено безбједно санирање и уклањање", рекао је Марјановић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog