Politika

Инцко да се потруди да се попише и имовина БиХ у иностранству

БАЊА ЛУКА - Високи представник у БиХ Валентин Инцко треба да употријеби ауторитет да би обезбиједио да буде пописана и имовина БиХ у иностранству, сматра Никола Пузигаћа, предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ.


„БиХ има огромну непописану имовину у иностранству, као што су жељезнице, одмаралишта, станови грађана, као и станови разних предузећа и други репрензетативни објекти", рекао је Пузигаћа, коментаришући чињеницу да се имовина над којом је БиХ била већински власник не налази се на попису радне групе задужене за питање некретнина ван БиХ.

Он је подсјетио да су власти Хрватске избјеглим Србима одузели око 50 000 станова, радна и пензиона права, иако се та земља налази на прагу пријема у ЕУ.

Пузигаћа је рекао да међународна заједница ни у ком случају не би требало да да зелено свијетло за чланство Хрватске у ЕУ све док власти у Загребу у потпуности не ријеше српско питање, што подразумијева враћање Србима свих одузетих права, укључујући и право на политичку аутономију.

Имовина над којом је БиХ била већински власник, а не налази се на попису радне групе задужене за питање некретнина ван БиХ, обухвата станове у Макарској, Сплиту, Загребу, Дубровнику и Београду, те имовину Жељезница БиХ у Хрватској којом је БиХ управљала до 1991. године.

Бивши члан Комисије за државну имовину БиХ Мухарем Церо тврди да та имовина није приказана на попису те радне групе и сматра да је тај попис правно невалидан.

"Требало би или допунити радни задатак комисије Зорана Перковића или актелну одлуку у којој ОХР преузима попис имовине проширити изван граница БиХ", истакао је Церо.

Према његовим ријечима, изостанком са пописа ове имовине нестале су Жељезничка станица у Дубровнику, те цијела пруга од границе до Зеленике у Црној Гори, гдје се завршава власништво Жељезница БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog