Politika

Пољска помаже европске интеграције БиХ

БАЊА ЛУКА - Пољска, која од јула 2011. године године предсједава ЕУ, помоћи ће Републици Српској и БиХ на путу европских интеграција, изјавио је данас пољски амбасадор у БиХ Андржеј Тишкијевич.


Он је истакао да Пољска припрема стратегију предсједавања ЕУ у којој ће један од приоритета бити проширење ЕУ на западни Балкан.

"Пољска је веома захвалана свим народима бивше Југославије који су у најтежим тренуцима за нашу земљу били уз нас", рекао је Тишкијевич новинарима у Бањалуци након састанка са предсједником Народне скупштине РС Игором Радојичићем.

Према ријечима Тишкијевича, сви контакти између парламената Пољске и РС о којима се на данашњем састанку разговарало допријенијеће убрзању процеса европских интеграција.

Тишкијевич је захвалио предсједнику парламента Српске на помоћи коју је РС указала пољској националној мањини, што није био случај са Федерацијом БиХ.

Радојичић је рекао да је основни разлог данашње посјете амбасадора Пољске у БиХ био ранији договор о успостављању комуникације између Народне скупштине и пољског парлемента.

"Пољска је врло успјешан примјер транзиције и врло важан члан ЕУ и, колико знам, земља која се успјешно носи са економском кризом. Много тога се у овој земљи, у нашим околностима, може сазнати, а можда и примјенити", истакао је Радојичић.

Тишкијевич је Радојичићу уручио позив за посјету Варшави од предсједника пољског парламента, што је предсједник Народне скупштине Српске прихватио и најавио долазак у Пољску на јесен, јер постоје велике могућности за сарадњу ове двије земље.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog