Republika Srpska

Сумња у приче о опоравку свјетске економије

ЛОНДОН - Осјетан пад цијена акција забиљежен од почетка ове недељена водећим свјетским берзама одржава раширену сумњу да је глобални привредни опоравак заиста на помолу, оцјењује у издању лондонски „Фајненшел тајмс".


Цијене акција у Европи су, у закључној трговини, опале од 1,5 до 2,5 одсто, а претходно је негативан тренд забиљежен и на другим глобалним берзама дионица.

Лист пише да најновији подаци из Јапана, који су указивали на позитиван економски раст током другог квартала, ипак „прикривају" озбиљне проблеме са којима се сада суочава друга по снази свјетска економија.

Један од највећих проблема у привреди Јапана је, по оцјени „Фајненшел тајмса", растућа незапосленост, иако је стопа лица без посла још увек осјетно нижа него у САД и Европској унији.

Скроман раст јапанске привреде у протеклом тромјесечју прије свега је услиједио због огромног владиног подстицајног пакета и у цјелини гледано тешко је сада говорити да је највећа јапанска привреда заиста живнула, закључује „Фајненшел тајмс".

Јапан је, иначе, у другом кварталу остварио економски раст од 0,9 одсто, рачунато на кварталној основи, док су аналитичари претходно предвиђали једноодстотни скок привредне активности.

Владини економисти сматрају да ће се економска ситуација у Јапану постепено побољшавати током наредна два тромјесечја, али упозоравају да у том раздобљу треба очекивати и даљи скок незапослености.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog